Стадионът на „Гранит“ Владая е построен и открит официално през 1979 година, лично от държавния глава Тодор Живков. Той е бил първият за страната осветен селски стадион. На същото място стадион е имало още през далечната 1945 година. На 6 юни 1946 година е създадено физкултурно дружество„Гранит“ Владая.

Спортната история е дълга – първото състезание за Купа Владая се е провело в далечната 1948 година. Същата година „Гранит“ Владая печели атлетичната обиколка на Народното събрание. През 1950 година отборът по футбол е републикански селски първенец.

През 1962 г. Владая влиза в организирания футбол. Първи председател и треньор на отбора е Васил Райнов, който го извежда в Б-западна група – села, където става първи, а по-късно преминава в А-елитна група София – град. През годините футболистите от Владая и Мърчаево се обединяват, като името на отбора се запазва. „Гранит“ Владая е играл два приятелски мача с „Левски“ София, а през 90-те години е проведен и международен приятелски мач с Кавадарци – Македония, който завършва с равенство. 1977 година е една от най-успешните за клуба, когато преминава и участва в „А” софийска футболна група.

За съжаление в годините на демокрация всичко се разпада, поради липса на средства. Стадионът е разграбен до пълна разруха и през 2000 година клубът спира своята дейност.

Но през 2011 година с помощта на млади ентусиасти и много доброволци стадионът и клубът са възстановени. Днес, макар и без средства, само с много труд и ентусиазъм, стадионът е възстановен, макар и не във вида, в който е бил някога, в далечната 1979 г.

През сезон 2015-2016 отборът изпуска шанса си три кръга преди края, една нелепа загуба му попречва да стане първи и да участва на баражи за влизане във „В” група. Освен мъжкия отбор клубът развива и детско-юношеска школа.

Благодарим на всички хора и на нашите спонсори, които допринесоха да се възроди спорта във Владая!